14 Aralık 2011 Çarşamba

Dedemin İnsanları ve Mübadil Mutfağı

Aslında iki hafta oldu bu harika filmi izleyeli fakat ancak vakit bulabilidim, üzerine farklı gündemlerim de oldu ama bu postu yayınlamayı özellikle çok istedim...Mübadil bir aileden olmak(gerçi biz Selanik Mübadiliyiz) film içinde çok farklı hissetmemi sağladı.Ağlamaktan çok güldük.Bir çok sözcük , günlük hayattaki alışkanlıklarıyla sanki kendi babaannemi, babamı , ailemi izlermiş gibi oldum.O akşam ailece toplandık , babam ilk defa ailesinin mübadele yolculuklarını anlattı, kendisinin de ne kadar oralara gitmek istediğini... Aslında hikaye hep aynı, zor yolculuk, yolda kaybedilen sevdikleri,yerleştirildikleri yerlerde sıfırdan başlama hikayeleri..Çok da uzak değil tarih, ancak bir nesil kaydı gitti..Bizde farkettik ki canlı tutmak lazım onlardan kalanları: alışkanlıkları, sözcükleri ve tabii ki yemekleri....
Filmde de sıklıkla sofra sahneleri yer alıyordu.Zeytinyağlılar göze çarpıyordu..Film sonunda ise Girit'e gidildiğinde karşılaşılan sofrada ise yine tanıdık lezzetler vardı.
Filmden sonra karar verdik ki acilen babamın ''Selanik'e gitme isteğini'' yerine getirmeliyiz.(Bu konuda araştırmalarımı tamamladığımda mübadil aileler için özel turlar düzenleyen vakıf ve tur şirketlerini ayrıca yayınlayacağım)

Tüm mübadil aileler için  Girit ve Selanik Mutfaklarından bir kaç tarif paylaşmak istiyorum...


Kavala Kurabiyesi;

1/2 su bardağı file badem
1 su bardağı un
3 yemek kaşığı tereyağ
1 paket pudra şekeri
1/2 paket vanilya
1 yumurtanın akı
1 çay kaşığı kabatma tozu


Bu kurabiyede en önemli püf noktası badem ve unu kavururken dikkatli olmaktır, badem ve unu tavaya aldiktan sonra sürekli karıştırarak rengi dönene kadar kavurun.Bu karışımı bir kenarda soğumaya bırakın.Soğuyan karışıma pudra şekerinden 4 kaşık ,kabartmatozu,3 kaşık tereyağ,vanilya,yumurta akı eklenir.Tereyağının oda sıcaklığında olması oldukça önemli ki hamur kulak memesi kıvamında olabilsin.Hamur iyice yoğurulmalı, eğer kıvam konusunda probleminiz varsa un ekleyebilirsiniz.Elde edilen hamurdan kalıpla ay şeklinde kurabiyeler kesilir.Kurabiyelerin çok büyük olmaması gerekiyor.Şekil konusunda bir zorunluluğunuz yok fakat Kavala Kurabiyesinin Yunanistan'daki tescillenen şekli ''ay''dır.
Yağlı kağıt üzerinde 160-180 derece fırında  pişiriniz.Geri kalan pudra şekerini bir kaba boşaltın.Kurabiyeler fırından çıktıktan sonra kabın içerisinde pudra şekerine bulayınız.




Kavala Kurabiyesi

Girit Usulü Çullama

(4 kişilik )

1 adet küçük doğranmış tavuk göğsü
3 parça tavuk ciğeri (küp şeklinde doğranmış)
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı tavuk suyu
1 çay baradağı dövülmüş ceviz
Yarım çay kaşığı toz karanfil
Yarım çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı muskat
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet yufka
Tuz (istediğiniz miktarda kullanabilirsiniz)






Çullama





Tencereye yağın yansını koyup kızdırın. Tavuk ciğerlerini rengi dönene kadar soteleyin.
Tavuk etlerini ilave edip kavurmaya devam edin. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci katın. Tavuk suyunu ekleyin. Üzerine kuru üzüm ve tuz koyun. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Bir tepsiyi yağlayın. Yufkayı, kenarlan dışarıya taşacak şekilde yayın. Hazırladığınız karışıma ceviz, karabiber, tarçın, karanfil ve muskat ilave edin. Bu karışımı harmandıktan sonra yufkanın üzerine yayın. Kalan yağa 2 çorba kaşığı su koyup karıştırın. Yufkanın dışanda kalan kenarlarını üzerine kapatin. Yağla su karışımını fırça yardımıyla sürün. 200 derece fırında kızarana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Not: Arzu ederseniz bu yemeği milföy hamuruyla veya ciğersiz olarak  yapabilirsiniz.

Enginar Dolması

Malzemeler:

4 tan orta boy enginar
1 demet dereotu
3 kahve fincanı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
3 sap taze soğan
1 tutam tuz
1,5 limonun suyu 



Enginarların dışındaki kart yaprakları atarak dipleri beyaz oluncaya kadar temizleyin. Koyu yeşil olan yerleri kesip içindeki tüycükleri kabak oyucusuyla alın. İçi boşaltılmış domates şekline geldiğinde bol suyla yıkayıp yarım limon sıkılmış suda bekletin. Bu arada saplarını kesip atmayı da unutmayın. Enginarları tencereye düzgünce yerleştirin. Yıkadığınız pirinci, doğranmış dereotu, taze soğan, tuz, bir limon suyu ve zeytinyağıyla karıştırıp enginarların içine kaşıkla paylaştırın. Daha sonra tencereye enginarları yarıya kadar kaplayacak şekilde su ilave edin. Enginarların üzerine düz çelik bir tabak yerleştirip orta hararetli ateşte bozulmadan pişmelerini sağlayın. Pişinceye kadar kaynarken eksilen suya sıcak su ilave ederek orta hararetle en az yarım saat pişirin. Enginarların en dışındaki yaprak tam olarak pişince ocağı söndürün ve yemeğinizi dinlenmeye bırakın. Ilık olarak servis yapın. 




Enginar Dolması

5 Aralık 2011 Pazartesi

Kalabalık Yeni Yıl Sofraları

Pınar'la aynı masada oturup da yeni yıl ruhuna bu kadar uzak kalabilmiş ve hala bu konuda bir post yayınlamamış olmam bir mucize aslında..Sürekli çalan bin bir çeşit ''Jingle Bells'' ile çoktan bilinçaltıma yerleşmiş durumda...
Yeni yıl umutları,neşesi, renkli süsleri,hediyeleri,şarkıları ile aslında inanılmaz bir büyü, 20 Aralık gibi bende artmaya başlayan  heyecan , hediyelerin verilmesine yaklaşıldıkça karnımda kelebekler varmış gibi bir etki yapar..Yoooo.. derdim hediye almaktan çok , herkesin beğenisine göre özenle aldığım hediyeleri vermektir aslında.Kalabalık yılbaşı gecelerine alışığım ben, aile veya arkadaşlarla ama hep kalabalık olduk.Annem günler evelinden başlar hazırlanmaya,hindi ve yanında harika ciğerli, kestaneli iç pilavı,çeşit çeşit salatalar ,yemekler,çerezler ...Babam içeceklerden sorumludur,bir yandan da annem üzerinden harika sofranın iltifatlarını kabul eder.O telaşla resim çekmeden masaya oturulur ve ''ay bu kadar şeyi nasıl yiyeceğiz dediğimiz herşeyi yeriz''. Karınlar doyduktan sonra zihni açılan ilk kişi ''masayı dolu , hindiyi tamken fotoğraf çekmediğimize'' hayıflanmaya başlar.Yenilir,içilir,bolca gülünür,yeni umutlara kadeh kaldırılır ve bütün aile birarada olduğumuzun mutluluğuyla , gözlerinde o keyfi görmeyi çok sevdiğim babam ''en kötü günümüz böyle olsun diyerek''kendince en özet dileğini belirtir.
Zaman geçti, artık annemle babamı evlerimizde bizler ağırlıyoruz.Yine hep beraberiz ve daha da kalabalığız..Sizlerin de harika bir yeni yıl geçirmenizi dileyerek benim gibi kalabalık ev daveti verecek kişilerle bir kaç tavsiye ve eğlenceli fikir paylaşmak istiyorum....



Yemek &Menü;
Kalabalık bir davette açık büfe hem sizin hem misafirlerinizin rahat hissetmesini sağlar.Herkes sevdiğinden dilediği miktarda alabilir.Büfenizi de bir sofra gibi süsleyebilir ve aynı ihtişamı sağlayabilirsiniz.Yükseltiler yapıp(bunlar için üzerlerine büyük bir örtü ile örterek ters çevrilmiş tencere bile kullanabilirsiniz) büfenize daha fazla yiyecek sığdırabilirsiniz.Masada kesik/bütün narlar veya yeniyıl süsleri kullanabilirsiniz.
Herkes toplanana kadar  evdeki çeşitli sehpalara hazırlayacağınız cips , kuruyemiş,peynir ve kuru meyve tabakları misafirlerinizi güzelce oyalayabilir.Büyük bir tekerlek peyniri ortaya koyup misafirlerinizin keserek alması için minik peynir bıçakları yerleştirebilir veya renkli peynir topları hazırlayabilirsiniz..
''Kırmızı renkli  bir hoşgeldin kokteyli oldukça göz doldurabilir'' Şampanya içerisinde bir kaç nar tanesi de çok şık duracaktır.


Nar-Şampanya


Peynir Topları ve Patates Carpaccio


Çerezleri ise yine kaselere yığabileceğiniz gibi üzerlerine sevdiğiniz gibi karışımlar hazırlayıp onları küçük kanepelere çevirebilirsiniz.

Kuru etli ve Sarı Kapya Soslu Mısır Cipsi


Ana yemekte hindi bence vazgeçilmez bir klasik..Hindinin yanına bir kaç çeşit salata, belki sebze sote tavsiye ederim.Gerisi ailenizin ve misafirlerinizin damak tadına göre size kalmış.Zeytinyağlılar ve belki kırmızı etle yapılmış bir yemek (hindi yiyemeyenler için),  bir kiş veya börek olabilir..Fakat şunu unutmayın ki böyle günlerde genelde daha az yenir..O yüzden porsiyonları abartmamanız iyi olacaktır.



                 




 Tatlı için ise ben güzel bir yeniyıl pastasını  hiç bir şeye değişmem..Siradan bir pasta yerine şeker hamurundan yeniyıl için özel tasarım bir pasta hem misafirlerinizi şaşırtacaktır hem de geceye damgasını vuracaktır..


Eğlenceli Fikirler ve Hediyeler;

Ev sahibi olarak gelen misafirlerin iyi vakit geçirmesi de sizin sorumluluğunuzda sayılır, minik sürprizlerle onlara hoş vakit geçirtebilirsiniz.
--Gelen kişiler arasında önceden bir çekiliş organize edebilirsiniz.
--Milli piyango biletlerini ağaca asıp misafirlerinize hediye edebilirsiniz.
--Yine çeşitli hediyeler alıp evde ''Yeniyıl çekilişi düzenleyebilirsiniz''(burada alacağınız hediyeler herkes tarafından kullanılabilecek şeyler olmalı.örneğin;renkli sabunlar,mumlar,düz renk atkılar,minik içkiler,çikolatalar olabilir)
--Büfeye veya ağaca herkese özel notlar asabilirsiniz.Yeni yılda yapmalarını dilediğiniz notlar yazabilirsiniz. ''...... kitabını oku'' , ''bir yemek kursuna git'',''ertelediğin tatile çık'  gibi...Eğer dileklerinize uyarlarsa size yıl içinde fotoğraf çekip göndermelerini şart koşabilirsiniz.

Yeni yıl dilek ağacı

Not; farklı sofra ve süsleme seçenekleri için http://cupcakesbymaja.blogspot.com/ dan Pınar'ın blog'una göz atmalısınız.

Bütün bunlar güzel bir yılbaşı geçirmeniz için küçük tavsiyeler fakat asıl önemli olan tabiiki de tüm aile bir arada mutlu,huzurlu sofralarda buluşabilmektir.Keyifli sofralarınızın olması dileklerimle...

1 Aralık 2011 Perşembe

Kırım Baklavasından Doğumgünü Pastası

Evet evet yanlış anlamadınız... Baklavadan doğumgünü pastası yaptık, daha doğrusu o niyetle sunduk..
Bugün pastacımız, nefes terapistimiz, yaşam koçumuz, temiz enerji deposu arkadaşımız Burcu'nun (ki sizler www.pastaci.net olarak tanıyorsunuz) doğumgünüydü.MajaMutfak olarak kendisine öğle yemeği hazırladık.Eeee pasta olarak ''tereciye tere satmak'' durumu yaşanmasın diye farklı bir tatlı yaparak , pasta yerine mumlarla servis ettik..Doğumgünü yemeğinin tüm yayınlama hakları Burcu'da gizli olup ben sadece Kırım Baklavası'nın tarifini sizlerle paylaşabiliyorum..

Afiyet Olsun..



KIRIM BAKLAVASI

Malzemeler: Hamuru için; 5 su bardağı un, 1 su bardağı ayçiçek yağı, 1,5 bardak su, 1 adet yumurta, 1 çay kaşığı tuz, 1 paket kabartma tozu, bir kase dövülmüş ceviz, nişasta, yarım limonun suyu
Şerbeti için; 1 su bardağı toz şeker, 2 bardak su, limon suyu

Yapılışı: Küçük bir tencerede 1 su bardağı toz şeker, 2 bardak suyla kaynatılarak şerbeti hazırlanır. Şerbetin pişmesine yakın birkaç damla limon suyu ilave edilir. Tatlımız için şerbetin soğuk baklavanın sıcak olması gerekmektedir. Baklavanın hamuru için; derin bir kabın içinde 1 su bardağı ayçiçek yağı, 1,5 bardak su, 1 adet yumurta ve 1 çay kaşığı tuz iyice çırpılır. Sıvı karışımın üzerine 5 su bardağı un ve 1 paket kabartma tozu eklendikten sonra iyice yoğrulur. (Kabartma tozu unutulursa yarım bardak suyla karıştırılarak sonradan da hamura ilave edilebilir.) Baklavamızın hamurunun yumuşak kıvamda olması gerekmektedir. İyice yoğrulan hamur küçük bezelere ayrılır. (Hazırlanan hamurdan yaklaşık 20 tane küçük beze çıkmaktadır. Ancak beze sayısı tepsinin büyüklüğüne göre ayarlanmalıdır.) Hazırlanan bezeler çok az un serpilen tepsiye yerleştirilir, kurumaması için üzeri nemli bir bezle örtülür. (Kıvamı zaten yumuşak olduğundan açmak için beklemeye gerek yoktur.) Her bir bezenin üzerine un ve nişasta karışımı serpilerek önce merdaneyle açılır. Daha sonra oklavayla orta büyüklükte incecik yufka şeklinde açılır. Açılan yufkanın üzerine dövülmüş ceviz serpilir. Tekrar oklavaya sarılır. (İyi pişmesi ve şeklinin bozulmaması için gevşek sarılmalıdır.) Her iki ucundan itilerek kıvrılması sağlanır. Oklava çıkartıldıktan sonra bütün olarak tepsiye yerleştirilir. Tepsinin alacağı kadar diğer baklavalar da aynı şekilde hazırlanır. Pişerken kabaracağı için baklavaları çok sık yerleştirmemek gerekmektedir. Baklavanın üzerine koymak için; 100 gr. tereyağıyla, 1 su bardağı ayçiçek yağı ısıtılır. Hazırlanan yağ her bir baklavanın üzerine kaşıkla dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra fırından çıkartılarak 5 dakika kadar bekletilir. Baklava henüz sıcakken üzerine soğuk şerbet dökülür. Şerbeti çekene kadar 
beklenir. Tatlımız servise hazırdır.



Kırım Baklavası

Kırım Baklavası