29 Şubat 2012 Çarşamba

Basit Şıktır...

Bu sözü farklı zamanlarda farklı konular için duymuş olabilirsiniz.Bence kesinlikle yemek ve davet konusunda da geçerli.....  Zaman değiştikçe ve insanların herşeye olan doygunlukları arttıkça şaşırtmak oldukça zorlaşıyor.Eskiden eve misafir gelecekken hazırlanan çeşit çeşit yemekler artık pek de rağbet görmüyor.Zaten misafirlerin her biri farklı bir diyette olduğundan yiyeceklerin çoğu da kalıyor..İster özel bir davetiniz olsun ister bir yemek bence özenle seçilmiş iyi kaliteli malzeme ile yapılan şık bir kaç çeşit ikram hem kalabalığı önleyecektir hem de bazı lezzetlerle akılda kalmanızı sağlayacaktır.
Biz Maja Mutfağı olarak bir çok misafirimizle bunu uyguluyoruz.Burada ki püf noktası az çeşit,iyi kalite ve belirli bir konsept...Siz de bunu evlerinizde uygulamaya çalışın..İşte davetleriniz için  bir kaç öneri..

Akşam Yemeği;

Hoş bir çiçekle süslediğiniz masanızda kullandığınız aksesuarlar da göz yormamalı.Mümkünse düz renk bir masaörtüsü belki bir kaç mum olabilir.Yine seçtiğiniz çiçek arajmanları da çok karışık olmamalı.


Gelelim mönüye;
Eğer akşam yemeği ise balık veya et tercih edebilirsiniz.

Balık Mönü;
Çıtır ekmekler üzerinde avakado salatası
Teriyaki sos marineli somon dilim
Wasabili patates püresi
Sebzeli noodle
Yeşil Salata
Dondurmalı Helva


Et Mönü;
Peynir Tabağı
Bonfile (2 cm kalınlığında, ızgara izli tavada mutlaka mühürleyin)
Kapya biberli patates püresi veya baharatlı taze patatesler
Kurutulmuş domatesli ve tulum peynirli roka salata
Sıcak çikolatalı kek

Eğer yemekten sonra gelecek misafirleriniz var ise;
Hafif bir meyve salatasi
Kahvenin yanına küçük bir kurabiye olabilir..

Alkollü bir atıştırmalık mönü isterseniz size bu ay yapılan Marc Jacobs -Louis Vuitton defilesinin menüsünü önereceğim..

Beyaz çikolata ile kaplı vişne
Beyaz Macaron
White Russian (tüm kokteyl tarifleri için www.majadavetkokteyl.blogspot.com/)

28 Şubat 2012 Salı

Maja'da Börek Günü..

Bugün Maja  ekibi ofis işleri ile uğraşırken mutfaktan Makbule Hanım'ın börek kokuları ile öğle yemeği vaktinin geldiğini farkettik.Bu seferlik sebze yemeklerinin yerine hamur işi ile küçük bir kaçamak yaptık..
Sizlerle bu az yağlı harika tarifi paylaşmak istedim...

Malzemeler
8 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
3 yumurta (bir adedi üzerine sürmek için )
1/2 çay kaşığı tuz
10 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
Alabildiği kadar su

İçi için
200 gr beyaz peynir
1/2 demet maydanoz
1 adet kuru soğan(çok küçük doğranmış ve biraz ovulmuş)
Not: dilerseniz patatesli, kıymalı veya ıspanaklı iç de hazırlayabilirsiniz.

Yapılışı;
Unun ortasını açıp,yağ,kabartma tozu,tuzu,yumurta,yoğurtu ekleyip yoğurun.Elde ettiğiniz hamur yumuşak olmalı.Hamuru yumruk büyüklüğünde bezelere ayırınız.


Önce merdane,sonra oklava ile kolayca açabilirsiniz.Açtığınız hamura bir kaç damla sıvıyağ damlattıktan sonra hazırladığınız içi resimdeki gibi bir tarafa daha yakın olacak şekilde şerit halinde yayınız.

 Daha sonra kenardan başlayarak hamuru rulo halinde sarınız.



Hazırladığınız ruloları büyük bir gül böreği yapar gibi birbiri etrafına sarınız.Üzerine bir yumurtanın sarısını fırça ile sürünüz ve 180 derce fırında yaklaşık 25-30 dakika pişiriniz.
Afiet olsun...



15 Şubat 2012 Çarşamba

Alternatif Kahvaltı Sunumları..

Kar kış derken eve tıkılıp kaldık, geçen hafta sonu güneşi gören her İstanbullu gibi biz de Pazar sabahı kahvaltı için dışarı çıktık.. Bence sahil şeridinde her bölgenin kendine göre dolduğu bir saat var. Mesela Bebek 11.00-11.30 gibi hareketlenmeye başlıyorken , Hisar ve Emirgan daha erken saatlerde dolmuş oluyor.Yine mekanların da kendine göre sirkule hızları mevcut..Bu konulardaki istatistikleri değerlendirip genelde Pazar kahvaltısı yapabilecek uygun bir yeri ilk seferde bulabiliyoruz.Fakat bu haftasonu hiç bir öngörü işe yaramadı, kardan bunalan tüm İstanbul aynı anda dışarı çıkınca her yer erkenden dolup taşmıştı.Biz de bu durumda en hızlı olduğuna inandığımız mekanlara yöneldik , bir tanesinde 40 diğerinde 20 dakika bekledikten sonra ben şu malum reklamdaki gibi bir ''assolist''e dönüştüm.Artık sabrım tükenmeye başladı, sağımdan solumdan geçen garsonların tepsilerinden yayılan kokular , karşı masadaki ekmeğini yumurtasının tam ortasına batıran genç bayan derken gözüm döndü ve son beklediğimiz mekandan da ''sanki çok kötü bir haber almış'' gibi bir yüz ifadesiyle ayrıldık.10.30 da başlayan yolculuğumuz saat 13.00 de bir yere baygın şekilde oturmamızla sona erdi.
Veeee...... karar verdim ki yoğunluğu önceden tahmin edilebilen günlerde artık evimde kahvaltımı edeceğim.Pazar günü gözünü açar açmaz kar , kış, hastalık, sağlık dinlemeden hazırlanıp kendini dışarı atan eşimi de ikna edebilmek için farklı sunumlarla göz boyamaya çalışacağım bu Pazar..Harika bir kahvaltı için aslında bir kaç minik dokunuş yeterli olabilir, ekstra malzeme gerekmeden sadece sunumlarla bile farklı bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz...

Sizler için de farklı kahvaltı tarifleri...

YUMURTA
Sahanda yumurtaya diyecek bir sözüm yok, kendisi bir klasik ama alternatif arayanlar için;

Minik ekmeklerin kapağını çıkartıp içlerini oyduktan sonra her çukura bir yumurta kırıp , üzerine taze yeşil baharat (maydanoz,kekik veya nane) ekleyip , isteğe göre 1 kaşık da krema ekleyip 150 derecedeki fırında yumurta isteğiniz kıvama gelinceye kadar tutun.


veya bir dilim tost ekmeğini alın, ortasını evdeki bir kalıpla veya çay bardağının ağzı ile kesip,çıkartın.Tavaya koyduğunuz az yağda ekmeği kızartıp,ortasına yumurtayı kırın.Dilerseniz üzerine peynir, baharat veya suçuk,salam vs, dilimleri ekleyebilirsiniz...


veya tavada pişirdiğiniz yumurtanızı kızarmış bir dilim üzerinde yeşillikler,dana bacon ve pesto sos ile servis edebilirsiniz..

Omletinizi mozarella, ıspanak,mantar gibi malzemelerle yapabileceğiniz gibi sade bir omleti pişirdikten sonra  içerisine labne peynir, minik doğranmış sote sebzeler  ekleyerek rulo halinde sarıp servis edebilirsiniz.

Son olarak ise taze bir ekmeğin yanına tuzlu kahvaltı keki yapabilirsiniz..

Malzemeler;
4 yumurta (bir tanesi üzerine sürmek için)
1 bardak yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 kaşık yumusak margarin
3/4 çay bardağı  ayçiçek yağı
Biraz tuz ve karabiber
250 gr. beyaz peynir (iyice ezilmiş veya rendelenmiş) -(dilerseniz daha fazla da koyabilirsiniz)
Dereotu,maydanoz (doğranmış)
Aldığı kadar un

İsteğe göre;
ayıklanmış zeytin dilimleri
acı pul biber

Un hariç tüm malzemeleri iyice karıştırın. Unu azar azar ekleyin.Kek hamurundan biraz daha yoğun olduğunda hamurunuz hazırdır.Yağlanmış bir teflon kek kalıbına  veya cam kalıba dökünüz.Üzerine 1 yumurtanın sarısını sürünüz. 175 derecede yaklaşık 25-30 dakika pişirin.Kalıptan çıktığında minik kareler halinde keserek servis edebilirsiniz..


Bunlar dışında güzel bir peynir tabağı, zeytinyağında marine zeytinler , minik meyve şişleri de kahvaltı sofranızda harika görünecektir..