15 Şubat 2012 Çarşamba

Alternatif Kahvaltı Sunumları..

Kar kış derken eve tıkılıp kaldık, geçen hafta sonu güneşi gören her İstanbullu gibi biz de Pazar sabahı kahvaltı için dışarı çıktık.. Bence sahil şeridinde her bölgenin kendine göre dolduğu bir saat var. Mesela Bebek 11.00-11.30 gibi hareketlenmeye başlıyorken , Hisar ve Emirgan daha erken saatlerde dolmuş oluyor.Yine mekanların da kendine göre sirkule hızları mevcut..Bu konulardaki istatistikleri değerlendirip genelde Pazar kahvaltısı yapabilecek uygun bir yeri ilk seferde bulabiliyoruz.Fakat bu haftasonu hiç bir öngörü işe yaramadı, kardan bunalan tüm İstanbul aynı anda dışarı çıkınca her yer erkenden dolup taşmıştı.Biz de bu durumda en hızlı olduğuna inandığımız mekanlara yöneldik , bir tanesinde 40 diğerinde 20 dakika bekledikten sonra ben şu malum reklamdaki gibi bir ''assolist''e dönüştüm.Artık sabrım tükenmeye başladı, sağımdan solumdan geçen garsonların tepsilerinden yayılan kokular , karşı masadaki ekmeğini yumurtasının tam ortasına batıran genç bayan derken gözüm döndü ve son beklediğimiz mekandan da ''sanki çok kötü bir haber almış'' gibi bir yüz ifadesiyle ayrıldık.10.30 da başlayan yolculuğumuz saat 13.00 de bir yere baygın şekilde oturmamızla sona erdi.
Veeee...... karar verdim ki yoğunluğu önceden tahmin edilebilen günlerde artık evimde kahvaltımı edeceğim.Pazar günü gözünü açar açmaz kar , kış, hastalık, sağlık dinlemeden hazırlanıp kendini dışarı atan eşimi de ikna edebilmek için farklı sunumlarla göz boyamaya çalışacağım bu Pazar..Harika bir kahvaltı için aslında bir kaç minik dokunuş yeterli olabilir, ekstra malzeme gerekmeden sadece sunumlarla bile farklı bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz...

Sizler için de farklı kahvaltı tarifleri...

YUMURTA
Sahanda yumurtaya diyecek bir sözüm yok, kendisi bir klasik ama alternatif arayanlar için;

Minik ekmeklerin kapağını çıkartıp içlerini oyduktan sonra her çukura bir yumurta kırıp , üzerine taze yeşil baharat (maydanoz,kekik veya nane) ekleyip , isteğe göre 1 kaşık da krema ekleyip 150 derecedeki fırında yumurta isteğiniz kıvama gelinceye kadar tutun.


veya bir dilim tost ekmeğini alın, ortasını evdeki bir kalıpla veya çay bardağının ağzı ile kesip,çıkartın.Tavaya koyduğunuz az yağda ekmeği kızartıp,ortasına yumurtayı kırın.Dilerseniz üzerine peynir, baharat veya suçuk,salam vs, dilimleri ekleyebilirsiniz...


veya tavada pişirdiğiniz yumurtanızı kızarmış bir dilim üzerinde yeşillikler,dana bacon ve pesto sos ile servis edebilirsiniz..

Omletinizi mozarella, ıspanak,mantar gibi malzemelerle yapabileceğiniz gibi sade bir omleti pişirdikten sonra  içerisine labne peynir, minik doğranmış sote sebzeler  ekleyerek rulo halinde sarıp servis edebilirsiniz.

Son olarak ise taze bir ekmeğin yanına tuzlu kahvaltı keki yapabilirsiniz..

Malzemeler;
4 yumurta (bir tanesi üzerine sürmek için)
1 bardak yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 kaşık yumusak margarin
3/4 çay bardağı  ayçiçek yağı
Biraz tuz ve karabiber
250 gr. beyaz peynir (iyice ezilmiş veya rendelenmiş) -(dilerseniz daha fazla da koyabilirsiniz)
Dereotu,maydanoz (doğranmış)
Aldığı kadar un

İsteğe göre;
ayıklanmış zeytin dilimleri
acı pul biber

Un hariç tüm malzemeleri iyice karıştırın. Unu azar azar ekleyin.Kek hamurundan biraz daha yoğun olduğunda hamurunuz hazırdır.Yağlanmış bir teflon kek kalıbına  veya cam kalıba dökünüz.Üzerine 1 yumurtanın sarısını sürünüz. 175 derecede yaklaşık 25-30 dakika pişirin.Kalıptan çıktığında minik kareler halinde keserek servis edebilirsiniz..


Bunlar dışında güzel bir peynir tabağı, zeytinyağında marine zeytinler , minik meyve şişleri de kahvaltı sofranızda harika görünecektir..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder