1 Aralık 2011 Perşembe

Kırım Baklavasından Doğumgünü Pastası

Evet evet yanlış anlamadınız... Baklavadan doğumgünü pastası yaptık, daha doğrusu o niyetle sunduk..
Bugün pastacımız, nefes terapistimiz, yaşam koçumuz, temiz enerji deposu arkadaşımız Burcu'nun (ki sizler www.pastaci.net olarak tanıyorsunuz) doğumgünüydü.MajaMutfak olarak kendisine öğle yemeği hazırladık.Eeee pasta olarak ''tereciye tere satmak'' durumu yaşanmasın diye farklı bir tatlı yaparak , pasta yerine mumlarla servis ettik..Doğumgünü yemeğinin tüm yayınlama hakları Burcu'da gizli olup ben sadece Kırım Baklavası'nın tarifini sizlerle paylaşabiliyorum..

Afiyet Olsun..



KIRIM BAKLAVASI

Malzemeler: Hamuru için; 5 su bardağı un, 1 su bardağı ayçiçek yağı, 1,5 bardak su, 1 adet yumurta, 1 çay kaşığı tuz, 1 paket kabartma tozu, bir kase dövülmüş ceviz, nişasta, yarım limonun suyu
Şerbeti için; 1 su bardağı toz şeker, 2 bardak su, limon suyu

Yapılışı: Küçük bir tencerede 1 su bardağı toz şeker, 2 bardak suyla kaynatılarak şerbeti hazırlanır. Şerbetin pişmesine yakın birkaç damla limon suyu ilave edilir. Tatlımız için şerbetin soğuk baklavanın sıcak olması gerekmektedir. Baklavanın hamuru için; derin bir kabın içinde 1 su bardağı ayçiçek yağı, 1,5 bardak su, 1 adet yumurta ve 1 çay kaşığı tuz iyice çırpılır. Sıvı karışımın üzerine 5 su bardağı un ve 1 paket kabartma tozu eklendikten sonra iyice yoğrulur. (Kabartma tozu unutulursa yarım bardak suyla karıştırılarak sonradan da hamura ilave edilebilir.) Baklavamızın hamurunun yumuşak kıvamda olması gerekmektedir. İyice yoğrulan hamur küçük bezelere ayrılır. (Hazırlanan hamurdan yaklaşık 20 tane küçük beze çıkmaktadır. Ancak beze sayısı tepsinin büyüklüğüne göre ayarlanmalıdır.) Hazırlanan bezeler çok az un serpilen tepsiye yerleştirilir, kurumaması için üzeri nemli bir bezle örtülür. (Kıvamı zaten yumuşak olduğundan açmak için beklemeye gerek yoktur.) Her bir bezenin üzerine un ve nişasta karışımı serpilerek önce merdaneyle açılır. Daha sonra oklavayla orta büyüklükte incecik yufka şeklinde açılır. Açılan yufkanın üzerine dövülmüş ceviz serpilir. Tekrar oklavaya sarılır. (İyi pişmesi ve şeklinin bozulmaması için gevşek sarılmalıdır.) Her iki ucundan itilerek kıvrılması sağlanır. Oklava çıkartıldıktan sonra bütün olarak tepsiye yerleştirilir. Tepsinin alacağı kadar diğer baklavalar da aynı şekilde hazırlanır. Pişerken kabaracağı için baklavaları çok sık yerleştirmemek gerekmektedir. Baklavanın üzerine koymak için; 100 gr. tereyağıyla, 1 su bardağı ayçiçek yağı ısıtılır. Hazırlanan yağ her bir baklavanın üzerine kaşıkla dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra fırından çıkartılarak 5 dakika kadar bekletilir. Baklava henüz sıcakken üzerine soğuk şerbet dökülür. Şerbeti çekene kadar 
beklenir. Tatlımız servise hazırdır.



Kırım Baklavası

Kırım Baklavası




2 yorum:

  1. nefis görünüyor cnm ellerine sağlık çok severim baklavayı da:))

    http://sonsuzdekorasyon.blogspot.com

    YanıtlaSil