21 Kasım 2011 Pazartesi

Tam da pırasa zamanı...

Yaz mevsiminin harika zeytinyağlılarından sonra kış gelince kereviz ve pırasa ikilisine kalakalırız.İnce yapısı ve beyaz rengi ile zarif bir kış sebzesi olan pırasanın yemek olarak yendiği sofralar oldukça eski tarihlere dayanıyor.Akdeniz Havzası ve ortadoğunun yerli bitkilerinden olan pırasa, aynı sarımsak ve soğan gibi Zambakgiller ailesindendir.Romalılara göre pırasa sesi açıyor, bu yüzden İmparator Neronun sofrasından eksik etmediği yiyeceklerinden biri..
Günümüzde ise zengin bir C ve B6 vitamini,demir,potasyum,kalsiyum olduğu biliniyor.Bir de yüksek lif içeriyor ki , daha ne beklenir bir sebzecikten...

Bir Selanik Mübadili ailenin üyesi olarak da söyleyebilirim ki,soframızda sıklıkla yer alan pırasa genelde ülkemizde de göçmenlerin hatta Arnavutların sebzesi olarak bilinir...Pırasayı çok seven Rumeli kökenli ailelerde ''more pırasa olsa yemem'' sözü ise çok doyulduğunda sıkça söylenilir, ''artık pırasa bile olsa yiyemeyeceğim'' anlamına gelir.Benim babam ise aslında oldukça iştahlı bir insan olmasına ve pırasayı da onca yemeğin üzerine yiyebilecek kapasitesi bulunmasına  karşın masada her pırasa gördüğünde bu sözü söyleyerek annemin biraz daha yemek ısrarlarından kurtulmayı başarır.



Bu kadar pırasadan bahsetmişken sizlerle pırasa ile ilgili bir kaç tarif paylaşmak istiyorum...

Portakal Suyunda Zeytinyağlı Pırasa

Malzemeler
1 kg pırasa
1 adet küçük soğan
2 orta boy havuç
1 çay bardağı zeytinyağı
1 kahve fincanı pirinç
1 bardak portakal suyu
1/2 bardak ılık su
1 limonun suyu

Portakal suyunun kokusunu kaynayarak kaybetmemesi icin ben bu tarifi düdüklü tencere ile pişirmenizi tavsiye ediyorum.Aynı tarifi normal tencerede de pişirebilirsiniz.

Soğanı küçük doğrayıp zeytinyağında kavurun,pırasaları ve havuçu ekleyip biraz yağda döndürün,üzerine portakal suyu,limon suyu,su , seker,tuz ve pirinci ekleyip düdüklü ile yaklaşık 15 dakika pişirin...


Pırasa Dolması

3 adet kalın pırasa
300 gr dolmalık kıyma
2 su bardağı kırık pirinç
5 adet kuru soğan
1 demet maydanoz
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı dolma baharı
1/2 tatlı kaşığı kimyon
1/2 su bardağı zeytinyağı

Pırasalari dört parmak genişliğinde kesin,halkalarını tek kat olacak şekilde ayırın,Tüm malzemeleri dolma içi yapmak için yoğurun.Pırasaları harçla doldurup kare bir fırın kabına açılmayacak şekilde (bir kenarını yatay bir kenarını dikey olarak yerleştirmenizi tavsiye ederim) yerleştiriniz.Üzerine çıkacak şekilde su ile birlikte zeytinyağını da ilave edin.Tepsiyi folyo ile kapatıp 180 derecede 35-40 dakika pişirin.Fırını kapatıp , folyoyu açarak 10 dakika fırında dinlendirin.
Dilerseniz tencerede de pişirebilirsiniz.Tencerede pişirirken üzerine tabak kapatmanızı tavsiye ederim.

Yoğurt ile servisi öneririz.


pırasa dolması








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder