31 Ocak 2012 Salı

Bir bardak tarçınlı orkide...

Havalar malum, İstanbul günlerdir bembeyaz..Geveze Mutfak ekibi İstanbul'un en kar alan bölgelerinde ikamet ettiğinden karlı havalarda daha az biraraya gelebiliyor.Sosyal paylaşım sağolsun,gevezeliğe devam ediyoruz.. Eskiden kar yağdığında hava bir yumuşardı,''lapa lapa'' moduna geçildiğinde dışarı çıkıp kartopu oynardık üşümeden..Bu sefer biraz eve hapsetti, sürekli bir tipi halinde yağıyor..Üşenip de hala toplamadığım yeniyıl ağacım hava kararırken tüm ışıklarıyla harika görünüyor..Biliyorum  yeniyıl ruhu geçeli çok oldu ama bu karlı havaya çok yakışıyor.Evde olunca soğuk günün ardından evde en sevdiğimiz içecek sahlep...Evet sahlep aslında orkide ailesine ait bir yabani çiçek.Toprak altında iki tane yumrusu var.Biri bu senenin gövdesini verirken diğeri gelecek senenin gövdesini saklıyor.Salep bir kaç farklı yumrulu türden elde ediliyor. En çok kireçli topraklarda yetışen bitkinin dağlarda yetişen yabanileri daha makbul.Anadolu'da salep elde edilen türler ise Orchis ve Ophyrus.Dondurmanın da ana maddelerinden olan sahlep yüzyıllardır Türk ve Osmanlı mutfaklarında özellikle bağırsak ve boğaz hastalıklarında şifa amacıyla kullanılıyor.



Sahlep Nasıl Elde Edilir?
Bitki üzerinde çiçekleri var iken yumruları toplanır.Gövdeyi taşıyan ana yumru bırakılarak yan yumru alınır.Yumrular su ile  temizlenip,ipe dizilerek  su veya sütle kaynatılır daha sonra da yine iplerde açık havada kurutulur.Kurutulan yumrular dövülerek veya eski zamanlarda değirmenlerde toz sahlep haline getirilir.1970'lere kadar Anadolu'daki evlerdeki sahlep üretimi bir geçim kaynağı iken  ne yazık ki artık sadece bir kaç evde bu yöntemle elde edilmektedir.
Aktarlarda satılan sahlepler genelde bu haliyle olup kilo fiyatları 250 TL civarıdır.Sıcak süte eklenerek içilebilir.Bu tip saf sahleplerden 1 çay kaşığı ile 1 kg sütü içime hazır hale getirebilirsiniz.Marketlerdeki kutu sahleplerde ise pirinç unu , pudra şekeri veya çeşitli katkılar bulunabilir.



Bu mis kokulu baharatı farklı şekilde değerlendirmek için sahlepli kurabiye tarifi;


Sahlepli Kurabiye


250 gr tereyağ(oda sıcaklığında bekletilmiş)
1,5 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta sarısı
1 paket kabartma tozu
3 çorba kaşığı sahlep(markette kutuda satılanlardan)
2,5 su bardağı un
1 paket tarçın(bulamak için)


Öncelikle tereyağ ve pudra şekerini bir çatal yardımıyla karıştırın,yumurta sarılarını da ekleyip karıştırmaya devam edin.
Kalan malzemeyi de ekleyip hamuru yoğurun.Cevizden daha küçük parçalar kopartarak avuç içinizde yuvarlayın.Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye kurabiyeleri yerleştirin.Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında yaklaşık 20 dakika (üzeri altın sarısı olana kadar) pişirin.
Fırından çıkar çıkmaz sicak kurabiyeleri tarçında yuvarlayın.


Afiyet olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder