11 Kasım 2011 Cuma

Atamız'ı yemekleriyle anıyoruz...

Atatürk Haftası nedeniyle öncelikle Atatürk'ün sevdiği yemeklerden bahsetmek istiyorum..Herkesin az çok bildiği gibi sofra adabı ve misafirlerini ağırladığı sofralar konusunda oldukça hassas olan Atatürk  keskin bir damak zevkine sahipti.Net lezzetleri olan yemekleri sever ve iyi malzemeyle yapılmış olmasına oldukça dikkat ederdi.Geleneksel lezzetler vazgeçilmezi idi.Her ana yemekte has tereyağı kullanılmasını istemesi,ette Trakya kuzusunu tercih etmesi bunun en iyi örneklerindendir.Kuzu etli kurufasulye,kıymalı Arnavut Böreği,Ankara mantısı,etli yaprak sarma, tatlılardan ise su muhallebisi ve tereyağlı baklava en sevdiği yemeklerdendi.Yoğurt veya cacıksız yemek yemeyi sevmezdi.Hayatının son dönemlerinde karaciğer rahatsızlığı nedeniyle zeytinyağli enginar yemeklerini de severek yedi.

Sizlerden de bu yemekleri pişirirken,tadarken ve servis ederken Ata'yı saygıyla anmanızı diliyorum...

Afiyet olsun...



Su Muhallebisi 

3,5 su bardağı süt
3,5 su bardağı su
1 su bardağı nişasta

Şurubu için;
1,5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 çay bardağı gül suyu

Servis için;
istenirse 1 su bardağı badem içi
pudra şekeri

Tencereye muhallebinin malzemelerini ekleyip telle karıştırarak pişirin.Nişastanın topak olmaması oldukça önemli.Muhallebiyi su ile ıslattığınız cam bir tepsiye dökün.
Ayrı bir kapta şurup için toz şekeri  suda eritin,üzerine gül suyunu ekleyin.Ilıklaştıktan sonra buzdolabına kaldırın ve donana kadar buzdolabında saklayın.Dilimleyin ve üzerine  şurubu dökün.
Servis ederken pudra şekeri ve bir kaç damla gül suyu ilave edin.Dilerseniz badem , çilek, nar veya kırmızı meyvelerle süsleyebilirsiniz.


Su Muhallebisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder