Davetlerden arada kalan tek günümüzde bizim için oldukça önemli bir misafiri ağırladık.Bursa'dan Şadan Hanım Teyze sadece bizim için tüm malzemeleri ile mutfağımıza gelip Bursa usulü çiğ börek ve Bursa'nın özel günlerinde zeytin ile dağıtılan özel bir lezzet olan Bursa Cevizli Lokumu yaptı.Tarifi almak oldukça zor oldu çünkü ölçüsünü elle ayarlıyor,yıllardır cup veya mutfak tartısı hiç kullanmamış,elinin ayarı her ölçüden daha güvenilir..Ama biz sizin için herşeyi ölçtük ve tarifi hazırladık...
Ellerinin tadı ile yemek yapan, ''göz kararı'' ile harika lezzetler yakalayan ve bütün bunları bir tarif kitabı gibi ezbere bilen tüm usta anne ve anneannelerimizin önünde saygıyla eğiliyoruz....
BURSA CEVİZLİ LOKUMU
800gr un
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet kesme şeker
1 paket kuru maya
Ilık su
Sıvıyağ
içi için;
250 gr ceviz içi
2 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yenibahar
üzeri için;
1 yumurta sarısı
Susam
Tüm hamur malzemeleri karıştırılır , hamur cıvık olana kadar ılık su eklenir.Elle çırpılır.Hamur iyice homojen olduktan sonra üzeri yağlanır ve mayalanması için yaklaşık 1 saat dinlendirilir.(hamurun iki katına çıkması beklenir)
iç malzemelerin tamamı mutfak robotundan geçirilerek iyice ufalanır.
Sıvıyağ sürülen tezgahta hamur elle açılır, yaklaşık bir yufka büyüklüğünce elle genişletilerek açıldıktan sonra iç malzeme hamurun her yerine serpilir.Hamur hızlıca rulo haline getirilir (burada size yardim edebilecek birisi var ise iki kişi yapmanızı tavsiye ederiz) ve çember kalıba yerleştirilir.(yine ortası delik kek kalıbınızı da kullanabilirsiniz) Üzerine yumurta sarısı sürülüp , susam serpilir ve 10 dakika dinlendirilir.
175 derece fırında yaklaşık 40 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir...
Kolay kolay bayatlamayan lokumu buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz...
Bursa Cevizli Lokum |
Bursa Cevizli Lokum |
hımmmm nefis anne tarafından bir bursalı olarak bayılıyorum cevizlilokuma....
YanıtlaSilblogunuzu çok beyendim yakından takip edeceğim
merakla yeni postlarınızı bekliyorum... sevgiler