25 Nisan 2012 Çarşamba

Maja Detoks Kokteylleri

Detoks için her zaman lezzetsiz lahana suları içmek zorunda değilsiniz…Maja Davet'ten Cihan'ın hazırladığı bahardan yaza geçişte kendinizi harika hissettirecek detoks tariflerimiz huzurlarınızda... 


Detoks, vücudumuza giren zararlı toksinlerden kurtulmaktır.Bahar aylarında hissettiğiniz yorgunluk,sinirlilik ve uyku hallerini basit bir kaç detoks kokteyli ile ortadan kaldırabilirsiniz.Vücudunuzun yenilenmeye en açık olduğu sabah saatlerinde içmenizi öneririz.

Önemli bir not:
Herşeyden önce  içtiğiniz su çok önemli.İçilen suyun ph düzeyi , vücudunuzun asit dengesini hemen etkileyebilir.İdeal suyun ph’ı 7.35 ve 7.60 arasında olmalıdır.

Remineralizing
C,B1,B3,B6vitaminleri,magnezyum,bakır,çinko,manganez,demir ve kalsiyum
1 portakal
1 limon
200 gr havuç

Canlandırıcı
A,C,B1,D vitaminleri , magnezyum ve potasyum
2 elma
1/2 ananas
200 gr çilek

Sıkılaştırıcı
A,C,B1 vitaminleri,bakır,magnezyum,potasyum,manganez,kalsiyum,çinko
1 mandalina
1 portakal
1 pembe greyfurt
100 gr böğürtlen,yaban mersini,kuş üzümü

Tariflerimiz 1 kişilik porsiyonlardır.Katı meyve sıkacağı ve narenciye sıkacağı ile rahatça uygulanabilir.

Detoks Kokteyller






17 Nisan 2012 Salı

Crepes Suzette (Brandy Flambe ile Portakal Soslu Krep)

Crepes Suzette aslında bir Fransız tarifi.. Cupcakes By Maja Pınar Hanım'ın French Culinary Institute tariflerinin arasından bir tatlı krizi sırasında çıktı.Hemen mutfakta yapıldı,resimlendi ve sizler için afiyetle tadına bakıldı.Farklı ve yalın bir lezzet..Biz tarifdeki Brandy yerine Jack Daniel's viski kullandık.Jack'in özelliği gereği ( şekerle yakılarak karamalize edilmiş meşe fıçılarda bekletildiğinden) damağınızda kalan karamel tadı gerçekten harika oldu.
Afiyet olsun.

Malzemeler (4 kişilik)
Krep;
125 gr un
Bir tutam tuz
20 gr şeker
2 yumurta
250 ml süt
1 yemek kaşığı tereyağ veya sıvıyağ (krepleri pişirmek için)

Portakal Sos;
125 gr tereyağ (yumuşamış)
50 gr şeker
1 portakalın suyu
25 ml portakal likorü
15 ml Brandy

Garnitür;
1 portakal
10 ml granadine
1 portakalın suyu


Yapılışı
Krep;
Un,tuz ve şekeri bir kapta iyice karıştırın.Yumurtaları ekleyip iyice mikserle pürüzsüz bir karışım haline gelen kadar çırpın ve sütü ekleyin.Karışımı mümkünse 1 saat kadar bekletin.Tavayı tereyağ ile yağladıktan sonra krepi tavaya dökün ve iki tarafını da pişirin.Dilerseniz brandy ile flambe yapın.(yüksek ateşte tavaya biraz brandy ekleyip ,tavayı kaydırarak hafifçe ateşe gösterin.Alkol ateşe değeceği için oldukça dikkatli olmalısınız.Elektrikli ocaklarda yapamanız mümkün olmayacaktır.)


Portakal Sos; 
Portakalı sıcak su ile iyice yıkayın ve kurulayın.Portakalın kabuklarını rende ile incecik rendeledikten sonra portakalı sıkın.
Küçük bir tencerede tereyağ,şeker ve portakal kabuklarını neredeyse pürüzsüz olana kadar karıştırın.Portakal likörü ve portakal suyunu ekleyip,ocakta ısıtın.


Garnitür;
Portakalın kabuklarını rendelerek soyun.Rendelenmiş kabukları sıcak suda biraz beklettikten sonra dilerseniz grenadin ve biraz portakal suyu ile (gerekirse) 5-6 dakika pişirin ve kağıt üzerine alarak suyunu süzdürün.
Portakalı dilimdedikten sonra ay şeklindeki dilimlerin zarlarını çıkarın.(supremes)


 Krepleri dörde katlayıp,üzerine portakal sosdan döktükten sonra garniturlerle süsleyin.Servis sırasında krepler soğuk olsa bile sos mutlaka sıcak olmalı.

12 Nisan 2012 Perşembe

Akordiyon Patates...

Görünce hemen paylaşmak istedim.Oldukça basit, aslında tanıdık ama şekli farklı bir patates tarifi...

Malzemeler;
4 adet orta boy patates
2-3 kaşık zeytinyağı  
1 kaşık tereyağ
Tuz
Karabiber
İsteğinize göre kajun baharatı veya toz acı biber de kullanabilirsiniz.

Patatesleri iyice yıkayıp kuruladıktan sonra tepsinize yağlı kağıt serin.Resimdeki gibi patateslere derin çizikler atın ama patatesin bütünlüğünü kaybetmemesi gerekiyor.Patateslerin üzerine karıştırdığınız zeytinyağı ve tereyağdan sürün.Dilediğiniz baharatları serpin.220 derecede yaklaşık 40 dakika pişirin.Dilerseniz fırından çıkarmadan 10 dakika önce parmesan rendesi de serpebilirsiniz..
Afiyet Olsun.
Akordiyon Patates

Tempura Taze Bezelye..

Genellikle sağlıklı tarifler paylaşmaya çalışsam da ''tempura''nın dayanılmaz cazibesi beni bu yoldan biraz çıkardı.Belki bir kaçamak anınızda, belki güzel bir dip sos ve yanına hafif bir içecek ile haftasonu ya da maç keyfi anında değerlendirmenizi umarım..Şimdiden afiyet olsun..

Tempura Taze Bezelye
250 gr taze fasulye ( şu anda bir çok manavda ve büyük marketlerde bulabilirsiniz)
120 gr un
60 gr pirinç unu (daha sarı olmasını isterseniz pirinç unu yerine mısır nişastası da kullanabilirsiniz)
1 yumurta
180 gr çok soğuk soda
Kızartmak için ayçiçek yağı

Öncelikle tempura için yağı ısıtın.Yağın iyice ısındığından emin olun.İçerisine bir damla tempura damlatarak kontrol edebilirsiniz.Kızartılanları çıkarmak için geniş bir kaba 3 kat kağıt havlu serin.
Tempura için önce iki çesit unu karıştırın.Yumurta ve sodayı ekleyin ve iyice karıştırın.
Bezelyeleri tempura sosun içine atarak hepsinin sosa bulanmasını sağlayın. Kızgın yağın içerisine atarak yaklaşık 3 dk. altın sarısı olana kadar kızartın ve çıkardıklarınızı peçetenin üzerine alın, ayrıca başka bir peçete ile de üzerlerine hafifça bastırarak fazla yağı almaya çalışın.Bu arada biraz tuz serpmeniz isteğinize bağlı.
Sıcak olarak servis edin.

Dip sos için ise yoğurtlu,mayonezli dip soslar tercih edebileceğiniz gibi sadece soya sosu ile de sunabilirsiniz. Sizin için basit bir seçenek;
60 gr Dijon hardalını , 1 yemek kaşığı bal ile krema kıvamına gelen kadar  iyice karıştırın.Sarı renkli lezzetli bir dip sos elde etmiş olacaksınız.

Tempura Taze Bezelye

4 Nisan 2012 Çarşamba

Naneli Taze Patates ve Arpacık Soğanlı Sote Fasulye..

Bildiğiniz üzere 2 Nisan'da Ticaret Odası'nın yıllık bazda perakende pazarda fiyatı en az ve en fazla artan ürünleri açıkladı.Rakamlara göre %13,09 ile ''taze fasulye'' zam şampiyonu oldu.Zaten rakamların açıklanmasına gerek yok, bir çoğunuz marketlerde fiyatının ne kadar yüksek olduğunu farketmişsinizdir.Bu durumda kilo kilo taze fasulyeyi pişirmek henüz pek mantıklı görünmüyor.Umarız yazın fiyatı normale döner. Şahsen ben yaz mevsimini deniz,güneş, yeşil erik ve çanakkale domatesi ile pişmiş zeytinyağlı taze fasulye için bekliyorum...Yaza kadar ''fasulyenin lezzettinden vazgeçemem ama kusura bakmayın bu fiyatla ancak çeşitli yemeklere eklerim'' derseniz sizler için lezzetli ve farklı bir tarif...
Afiyet olsun...

Naneli Taze Patates ve Arpacık Soğanlı Sote Fasulye..

- 3-4 dal taze nane
-8-10 adet taze patates
-10-12 adet arpacık soğan veya 1 baş kırmızı soğan
-200 gr taze fasulye (mümkünse çalı fasulye veya çalı gibi doğranabilir)
-tuz
-karabiber
-3 kaşık zeytinyağı
-balzamik sirkesi

fasulyeleri şoklamak için
-buz

Taze patatesleri yumuşayana kadar haşlayabilir veya fırınlayabilirsiniz.Bir yandan taze fasulyeleri tuzlu suda haşlayıp çok yumuşamadan süzgeçle alıp , buzlu suya atın.
Soğanlari ince ince ay şeklinde doğrayıp tavada soteleyin, fasulyeleri ,tuzu,karabiberi ekleyin ve biraz çevirin en son patatesleri ekleyin.Uygun bir kaba aldıktan sonra kıyılmış naneleri ve bir kaşık balzamik sirkesi ekleyin.(sirke yerine limon da tercih edebilirsiniz) Soğuk olarak salata gibi veya sıcak olarak et/tavuk yanında servis edebilirsiniz.
Naneli Taze Patates ve Arpacık Soğanlı Sote Fasulye..

3 Nisan 2012 Salı

Hımmmm... Patates....

Patatesi sevmeyen yoktur sanırım.Her yiyecek de olduğu gibi fazlası zarar olan patates tüm naif görüntüsüne rağmen hem B vitamini hem de potasyum deposudur.Kolay işlenebilir olması ve bir çok lezzetle olan mükemmel uyumu ile hemen hemen her ana yemeğin yanında servis edilebilir.
Patates ile et ve balık yemeklerinizin yanında hazırlayabileceğiniz bir kaç farklı püre tarifi....


iyi bir püre için bir kaç püf noktası var. Bunları uyguladıktan sonra farklı aromalar ekleyerek harika püreler yaratabilirsiniz...

Orta boy 4-5 patates
Biraz süt veya krema (1 çay bardağı kadar yeterli olur fakat biraz da sizin nasıl bir kıvam sevdiğinize göre miktarı değiştirebilirsiniz)
Tuz,karabiber
1 kaşık tereyağ veya yumuşak margarin

Patatesleri soyup haşlamanızı tavsiye ederim.Böylece haşlandıktan hemen sonra eklemek istediğiniz aromaları ekleyip rahatça erimesini sağlayabilirsiniz.Ek malzemeleri ekledikten sonra hepsini bir kez el blender'ı ile ezmeniz gerekecektir.

Patatesi ezdikten sonra;
Wasabili püre;1/2 çay kaşığı wasabi ekleyip karıştırınız. (Somon balığı ile uyumu harika)
Kapya biberli püre; 1-2 adet közlenmiş kapya biberi doğrayarak püreye ekleyip robottan geçiriniz.
Zeytinli ve fesleğenli püre;doğranmış zeytin ve incecik kıyılmış fesleğeni biraz zeytin yağı ile ekleyiniz.
Dil peynirli ve sarımsaklı püre;3-4 tel dil veya tel peyniri püre sıcakken ekleyip , sarımsakları da robottan geçirip ekleyiniz.
Kimyonlu Püre;1 tatlı kaşığı kimyon veya kimyon tohumu ekleyiniz.
Parmesanlı Püre;100 gr rendelenmiş parmesan püre sıcakken ekleyiniz.
Trüf yağlı Püre;1-2 damla trüf yağı ile tatlandırınız.
Mantarlı Püre; ister mantarı haşladığınız suyunu ile ister küçük parçalı mantarları ekleyiniz.
Taze Baharatlı Püre;taze biberiye ve kekik i ekleyip püreyi robottan geçiriniz..

Taze Baharatlı Patates Püresi

Afiyet Olsun...